SEO

Neden Blog Yazmalıyız?

Kurumsal ya da kişisel bir markanız varsa blog yazmak hem ziyaretçi trafiğinizi hem de marka bilinirliğinizi arttırmak için en iyi yoldur. Bir çok firma son 5 yıldır blog.firmaadi.com ya da firmaadi.com/blog şeklinde alanlardan sürekli sektörü ile alakalı paylaşımlar yapmaktadır. Peki blog yazmak SEO için neden bu kadar önemlidir?

Peki blogların amacı ne?

İngilizce web ve blog kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelen blog kavramı şöyle açıklayabilirim. eskiden günlükler tutardık hatırlarsınız, günümüzde bu günlüklerin yerini bloglar aldı. Bloglar, bulunduğumuz sektör ile ilgili merak edilenleri, tecrübelerimizi, başarılarımızı ve hikayelerimizi paylaştığımız platform olarak kullanılmaktadır. Örneğin eskiden yemek kitabında yazan şeylerden, yazılımla ilgili çözemediğimiz problemlere, ya da herhangi bir konuda araştırma yaparken o konunun püf noktalarına kadar her şeyi bloglardan öğrenebiliyoruz.

Harekete geçin

Bir çok firma google’da güncel kalmak için blog oluşturup organik ziyaretçilerini arttırdılar bile. Öyleyse neden bekliyorsunuz? İnsanlarla bildiğiniz şeyleri paylaşmaktan çekinmeyin. Paylaştığınız en ufak bir bilgi başka insanlara mail ile iletilebilir, WhatsApp’tan gönderilebilir ya da o kişinin sizinle alakalı fikirlerinde olumlu etkiler bırakabilir.

Blog yazılarını kim yayınlamalı?

Firmanız var ise bu konuyla alakalı bir kişi görevlendirebilirsiniz veya az çok dijital dünyaya hakimseniz yazdığınız yazıların kontrollerini yaparak kendiniz de yayınlayabilirsiniz. Ben hiç bu işlerle uğramak istemiyorum diyorsanız mutlaka işinin ehli bir  Seo uzmanı ile çalışarak bloğunuzun kontrolünü uzmanına bırakabilir, daha çok etkileşim alabilirsiniz.

Blog yazıları ne zaman yayınlanmalı?

Bununla alakalı google’da herhangi bir kural yok canınız ne zaman isterse yayınlayabilirsiniz. Bana kalırsa en güzeli belli bir zaman diliminde iyi bir strateji ile planlanıp parçalara bölerek yayınlanmasıdır. Bunun sebebi google botlarının sitenize belli periyotlarla geliyor olması yani yazı yayınlama sıklığınız ne kadar çoksa botlar sitenize daha sık gelmeye başlar. Bu yüzden yazılarınızın günlük, haftalık, ya da aylık yayınlanması tamamen sizin kararınızda olan bir durumdur.

Hangi blog platformu kullanılmalı?

Ben wordrpess’i seviyorum diye onu önereceğim fakat joomla, drupal vb. gibi pek çok blog altyapısı bulunmaktadır. Bunları merak ediyorsanız google’da wordpress blog alternatives yazarak fikir sahibi olabilirsiniz.

Dipnot: WordPress’in bu kadar çok tercih edilmesinin sebebi kurulumu ve kullanımının hem pratik olması hem de sürekli kendini geliştirmesidir.

Blog yazarken nelere dikkat edilmeli?

Blogunuzu WordPress altyapısı ile oluşturduğunuzu varsayarsam mutlaka All in One, Yoast ya da Rank Math gibi WordPress seo eklentilerini kurmalısınız. Bu eklentilerin amacı sitenizin iç seo On-Page SEO dediğimiz ayarlarını otomatik olarak yapmasıdır.

Gelelim nelere dikkat edeceğimize;·       

  • Meta etiketleri ayarlama (Buradan detaylı bilgi alabilirsiniz)·    
  • Yayınladığınız içeriklerde kaynak gösterme       
  • Yazınız hangi kategoriye ait ise onu seçme      
  • Yazı başlıkları ekleme
  • Resim ve video ile süsleme

Sosyal Medya

Her şey çok güzel ama bu yazıları kim okuyacak? Google botlarının sitenize gelip okumasını mı bekleyeceğiz? Tabii ki hayır. Yapmamız gereken en önemli şeylerden birisi markamız ile alakalı sosyal medya hesaplarımızın olması. Eğer markanıza ait hesaplarınız yoksa kişisel hesaplarınızdan yazdığınız yazıyı paylaşmanız gerekiyor.

Dipnot: Yazınızı paylaşırken linki alıp facebook’a yapıştırdıktan sonra o konuyu özetleyen ya da dikkat çeken bir açıklama yaparsanız etkileşiminiz ve tıklanma oranınızda büyük artış olacaktır.

Marka Bilinirliği

Blog yazmanın en keyifli yanı uzun vadede markanıza olan katkısıdır. Paylaştığınız her bir makale markanıza doğrudan ya da dolaylı yoldan katkı sağlayarak hedef kitlenizin sizin hakkınızdaki düşüncesini değiştirir yada markanızın hafızalarda kalmasını sağlarsınız.

Blog yazmak için kaynaklar·       

Bugünlük benden bu kadar başka bir blog yazısında görüşmek üzere.

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. Arada girip çıkarken farkettim askere gittiğini. Döndün galiba şimdi hoş geldin.
    Benim sana bir sorum var. Kurumsal blogumuzu şuan bir ajans yönetiyor ama hiç memnun değilim. Bu durumda ne yapmak lazım ? Tavsiyelerin ne olur?

  2. Blog yazmak artık markalar içinde önem taşımaktadır. Çünkü bir müşteriye sadece ürün satmak veya hizmet vermek yetmiyor. Müşteriler takip ettikleri markalardan, onlara ilham olabilecek ve markanın alanına ait bilgi verici içerikler gördüğünde, markaya olan bağlılığı güçlendireceği gibi itibarıda arttırmaktadır. Bir markanın blog yazması, yaptığı iş üzerinde ne kadar deneyimli olduğunu ve deneyimlerini son kullanıcıya paylaşarak tecrübelerinde aydınlatıcı olduğunu gösterir. Mesela biz BrandEnn olarak marka tasarımı, marka imajı ve insan algı sanatı üzerine sürekli olarak işimizde tecrübeli olduğumuz noktalarda içerikler yayınlıyor ve blogumuzu güncel tutuyoruz. Bu sayede müşterilerimiz daima tecrübelerimizi izliyor ve müşteri adaylarımız da tatmin oldukları bilgiler sayesinde bizimle iletişime geçiyor. Bu pazarlamanın vazgeçilmez kurallarından biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu