WordPress
Trend

Hiç Bilmeyenler için WordPress Nedir?

WordPress Nedir?

Bu yazımda WordPress kullanmak isteyen ve wordpress’i daha yakından tanımak isteyenler için WordPress nedir, ne işe yarar, avantajları nelerdir sorularınız için detaylı bir WordPress rehberi hazırladım.

WordPress, kısaca Dünya’da en çok kullanılan içerik yönetim sistemi (CMS) dir. Ortalama olarak her 2 web sitesinden 1’i wp mimarisini kullanarak hazırlanmıştır. Bu içerik yönetim sistemi her internet sitesi için uygun temayı desteklemektedir. Kurumsal, Blog ve E-ticaret siteleri için rahatlıkla WordPress’i tercih edebilirsiniz.

Wordpress kendi içinde wordpress.com ve wordpress.org diye ikiye ayrılıyor. Bu iki sitenin arasında ciddi farklar var. Her iki sistemde ücretsiz olmasına rağmen wordpress.com’dan aldığınız site bugrayazar.wordpress.com şeklinde olacaktır. Diğer sistem wordpress’in dosyalarını indirebileceğiniz bir adres. Kurulum dosyalarını indirerek istediğiniz alan adına kurulum yapabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için bugrayazar.com.tr/wordpress-nasil-kurulur/ yazıma göz atabilirsiniz.

Yani buradaki mantık şudur; wordpress.com ücretsiz açtığı için bir nevi kendi reklamını yapıyor. Size özel bir subdomain(wordpress.com’un başına gelen isminiz) vererek blog yazmanızı imkan veriyor. Tercih edenler elbet vardır ben şahsen tercihte etmem tavsiyede etmem. Nedeni ise kısıtlı bir platform. 

WordPress özellikle kodlama ve teknik bilgiye sahip olmadan site kurma imkanı sağlayan bir açık kaynak kodlu bir yazılım ve tamamen ücretsizdir.

WordPress’in Hikayesi

  • İlk piyasaya sunulma tarihi: 27 Mayıs 2003
  • WordPress, 2003 yılında kurucuları Matt Mullenweg ile Mike Little’ın ortak çabaları sonucunda ortaya çıkmıştır.
  • Matt Mullenweg ile Mike Little’ın düşüncesi b2 yazılımını temel alan yeni bir script oluşturmaktı.
  • WordPress ismi, Mike Mullenweg’in arkadaşı Christine Selleck tarafından önerilmiştir.
  • 60 milyondan fazla insan, sitesini WordPress ile oluşturmuş.
  • Her 3 siteden 1 tanesi muhakkak wordpress’tir :) Şaşırdınız değil mi?

WordPress Nasıl Ortaya Çıktı?

  • WordPress bir CMS’dir. (İngilizce Content Management System ‘den geliyor) Yani içerik yönetim sistemi olarak çevirebiliriz.
  • PHP ve MySQL kullanılarak yazılan bu sistem tamamen ücretsiz olmak ile beraber. Themeforest tarzı tema marketlerinde her ihtiyaca uygun milyonlarca tema ve plugin(eklenti) bulunmaktadır.
  • WordPress, GPL olduğundan dolayı dünyadaki tüm PHP geliştiricileri WordPress’in gelişimi için katkı sağlayabilir. Not: Genel Kamu Lisansı (GNU ya da GPL) birçok yerde kullanılan ücretsiz yazılım lisansıdır.
  • Kişisel bloglardan, kurumsal sitelere, e-ticaretten, dizin ve rehber sitesine kadar hayalinizdeki tüm siteleri WordPress ile yapmanız mümkün. Bunun için biraz bilgi birazda deneyim lazım.
  • Günümüzde artık WordPress ile sadece blog değil; haber, e-ticaret, sosyal medya, kurumsal siteler ve hatta forum siteleri dahi kurulabilmektedir.
  • WordPress kullanırsanız hem ücretli hem de ücretsiz birçok tema ve eklenti çeşidine erişebilirsiniz. Dünyadaki on binlerce bağımsız WordPress geliştiricisi sürekli faaliyet içerisinde. Çok aktif geliştiricileri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
  • İnsanların kendi sitelerini hiçbir teknik bilgiye ve hosting, alan adı satın almaya gerek kalmadan
  • yaratabilecekleri WordPress.com servisi mevcuttur.

Eğer blog yazmaya başlayacaksanız, tavsiyem wordpress.org’u tercih etmenizdir. Sebebini merak edenler için kısaca şöyle izah edeyim. Eğer kod bilginiz yoksa sınırsız tema seçeneğiniz olacak. İnternet sitenizin istediğiniz yerine istediğiniz zaman kolayca müdehale edebileceksiniz.

Kendi WordPress temanızı kendiniz hazırlamak isterseniz: Sıfırdan WordPress Tema Kodlama Eğitimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca WordPress dersleri verdiğim Youtube kanalımı takip edebilirsiniz. Youtube.com/BuğraYazar

Wordpress geliştiricileri ve 3.parti yazılımlar sayesinde WordPress uyumlu temaları kod bilgisi olmadan, istediğiniz gibi özelleştirmeniz mümkündür. WordPress için hazırlanmış ücretsiz ve ücretli olarak 10 binlerce halihazırda tema mevcuttur. Bununla birlikte web sitelerinizi geliştirebilmeniz için geliştiriciler (developers) tarafından hazırlanmış binlerce eklenti mevcuttur. 

Bu eklentiler; SEO, Hız, üyelik, mail bülten, güvenlik, bildirim, metin editörü ve daha yüzlerce eklenti işinizi kolaylaştırmak için sizi bekliyor.

Wordpress ne işe yarar?

Wordpress, hızlı ve kod bilgisi bilmeden web sitesi oluşturmanıza yarar. Eğer kod yazmayı biliyorsanız benim gibi. O zaman sizden kralı yok:)

Çok basit ve türkçe içerik yönetim sistemi sayesinde WordPress kurarak bir web sitesi oluşturmak çok basittir. Hele yazı yazmak, resim eklemek, video eklemek, ses dosyası eklemek bunlar WordPress için çocuk oyuncağı.

WordPress kullanımı çok kolay, herkes içni çok basit ve türkçe bir yönetim paneline sahiptir. Düzenli olarak yeni sayfalar, blog yazıları yayınlanabilir, görseller ve videolar çok kolay ve hızlı bir şekilde eklenebilir. Yönetim paneli çok sade ve anlaşılır olduğu için sitenizi yönetmek için harcadığınız zaman büyük ölçüde azalır.

Bunun yanı sıra WordPress’i tarayıcınız üzerinden yönetebilir, türkçe yönetim panelini kullanarak firmanıza ait yazı, resim, haber ve video gibi içerikleri kendiniz girebilirsiniz.

WordPress kendi kendine yeten bir sistemdir. En güzel artılarından bir tanesi php altyapısı ile geliştirilen bir CMS(içerik yönetim sistemi ) olduğu için ek modüller yükleyerek, sitenizi zenginleştirebilirsiniz. Herhangi bir kod bilginiz olmasa bile içerik oluşturabilir, düzenleyebilir ve silebilirsiniz.

WordPress’in arkasındaki kod çok temiz ve basittir, bu nedenle arama motorlarının sitenin içeriğini okumasını ve dizine eklemesini kolaylaştırır. Ek olarak, her sayfa, yayın ve resim kendi meta etiketi anahtar kelimelerine, açıklamasına ve başlığına sahip olabilir ve belirli anahtar kelimeler için optimize edilmiş olup çok kaliteli bir arama motoru optimizasyonu sağlar. Arama motoru optimizasyon çalışmalarınızı daha da geliştirmek için SEO eklentilerini kullanabilirsiniz.

Artık web tasarımcınızın sitenizde basit güncellemeler yapmasını beklemenize gerek yok. WordPress ile sitenizin hemen her kısmını kontrol edebilirsiniz ve bu basit güncellemeleri kendiniz kolayca yapabilirsiniz.

WordPress aslında bir blog platformu olarak oluşturulduğundan, blog oluşturma yetenekleri yerleşiktir ve yani kendinizi veya firmanızı anlatan içerikler oluşturmak çok kolaydır. Bu şekilde web sitenizi daha dinamik ve etkileşimli hale getirebilirsiniz.

Sitenize etkinlik takvimi, video galerisi, sosyal medya eklentileri, whatsapp modülü, beni arayın modülü, canlı destek ve daha fazlasını eklemek ister misiniz? WordPress, çoğu ücretsiz veya çok uygun fiyatlı eklentilerle bunu mümkün kılar.

Bir WordPress sitesinin yöneticisi olarak, web sitesi için birden fazla kullanıcı ayarlayabilir ve her kullanıcıya erişim düzeyleri ve yetenekleri atayabilirsiniz.

WordPress eğitimi alarak hayallerinizi ertelemeden hemen başlayın.
Detaylı bilgi için; https://bugrayazar.com/wordpress/egitim

WordPress’in Avantajları Nelerdir?

  • WordPress, İnternet üzerinden ulaşmak istediğiniz tüm sayfalara, hiçbir kodlama ihtiyacı duymadan, yapacağınız tıklamalar ile içerik üretmenize, yaptığınız iş ile alakalı yazıları, resimleri ve videoları yani firmanız ile alakalı bilgileri İnternet ortamında yayınlamanıza ve verileri yönetmenize imkan veren bir içerik yönetim sistemi olarak tanımlanabilmektedir. WordPress Gpl lisanslı olarak, Phb ve MySQL kodları kullanılarak yazılmış bir kişisel web yayın sistemidir.
  • WordPress web sitelerinin, Google tarafından hızlı indexlenmesi sağlayarak sayfaların hızlı açılmasını sağlamaktadır. 2001 yılından sonra kullanılmaya başlayan WordPress yazılımları günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Kullanımı yaygınlaştıkça daha kullanışlı hale gelmiştir.
  • Açık kaynaklı olduğu için binlerce wordpress gelilştiricileri tarafından sürekli olarak geliştirilmekte ve çalışmaları devam etmektedir. Günümüzde, haber, e-ticaret, kurumsal siteler, sosyal medya ve birçok forum siteleri kurulumunda kullanılmaktadır. WordPress güçlü yapısı ile internet web sitelerinin daha kullanışlı ve dikkat çekici olmasını sağlamaktadır. En büyük özelliği, çok geniş kapsamlı dokümantasyona sahip olması ve geniş kitlesi sayesinde, sorunlara kısa sürede çözümler üretilmesidir.

WordPress Nasıl Kurulur?

Wordpress kurulumu hakkında adım adım hazırlamış olduğumuz rehberimizi okuyarak siz de Wordpress kurulumunuzu kendiniz yapabilirsiniz. WordPress kurulumu kolaydır ama yinede işi wordpress uzmanına bırakmakta fayda vardır. Dikkatli bir şekilde yapılması gereken ince ayarları bulunmaktadır.

Daha detaylı bilgi için bugrayazar.com.tr/wordpress-nasil-kurulur/ yazıma göz atabilirsiniz.

WordPress Kurulumu İçin Gerekenler;

  1. Domain (Alan Adı)
  2. Hosting (Yer Sağlayıcı)
  3. CPanel ve FTP Bilgileri
  4. WordPress Kurulum Dosyaları
  5. Hazırsınız!

Domain (Alan adı); Web sitenizin internetteki ismidir. Örneğin: bugrayazar.com bir alan adı yani domaindir. Eğer kişisel bir web sitesi yada bir firma sitesi açmayı düşüyorsanız ilk olarak bir alan adına ihtiyacınız var. isimtescil.net, natro.com, netinternet.com.tr yada godaddy.com gibi firmalardan alan adınızı kayıt edebilirsiniz.

2. Hosting (Yer sağlayıcı); WordPress dosyalarınızın saklanacağı yerdir. Hosting ücretli ve ücretsiz olarak temin edilebilmektedir. Genelde hosting firmaları yıllık olarak ücretlendirilmektedir. Ücretsiz hostingler sitenizin yavaş çalışmasına neden olabilir. Bu yüzden size tavsiyem netinternet.com.tr, turhost yada digitalocean gibi firmalardan barındırma hizmeti alabilirsiniz. Sizde benim gibi Türkiye’deki hosting firmaları ile çalışmak istemezseniz Amerikan firması Digitalocean’ı deneyebilirsiniz. https://m.do.co/c/18a79bd3e587 bağlantısını tıkladığınızda 2 ay boyunca kullanabileceğiniz 100$ digital ocean hediye kredisi verdiğinide hatırlatayım.

DigitalOcean ABD’nin New York şehri merkezli internet servis sağlayıcı firma. DigitalOcean’ın; merkezi New York haricinde San Fransisco, Toronto, Amsterdam, Londra, Frankfurt ve Singapur’da veri merkezleri bulunmaktadır. Vikipedi

3. Wordpres Dosyaları; wordpress kurulumu için gerekli olan dosyalardır ve kendi wordpress türkiye resmi sitesinden indirilebilmektedir.

4. Ftp Programı; Ftp programı ile hostinginize bağlandıktan sonra WordPress dosyalarının host’a gönderilirken ihtiyaç olan programdır. Diğer adıyla dosya göndericidir. ftp bilgileri, dosyaların ftp programı ile servere gönderirken kullanılacak adres, kullanıcı bilgileri ve şifre bilgileridir.

5. Hazırsınız; Tebrikler artık sizde bir WordPress kullanıcısı oldunuz :)

Wordpress Temaları

Wordpress temaları, kişilerin web siteleri için kullanacakları hazır tasarım(template)lerdir.Wordpress’in resmi web sitesindeki WordPress Themes üzerinden yada Themeforest.net, templatemonster.com gibi ücretsiz binlerce hazır tema bulunan WordPress tema siteleri vardır.

Daha önceden hazırlanmış olan binlerce tema, WordPress alt yapısında kayıtlı bulunmaktadır. Temaların bazıları WordPress tarafından geliştirilmiş temalardır. Bir kısım temalar ise ücretli olarak dış kaynaklardan temin edilerek, kullanıcılara sunulmaktadır. Bu temalara themeforest.net yada templatemonster.com web sitesinin işlevsel ve görünümlerinde değişiklik yapılmasına izin vermekte ve site içeriğini değiştirmeden görünümde değişiklikler oluşturmaktadır. Web sitelerinin temalarının, php, html, ve css ile hazırlanması ve WordPress standartlarına uygun olarak tasarlanması gerekmektedir. WordPress admin panelindeki, görünüm sekmesindeki yükleme aracı kullanılarak ya da ftp dosya yükleyici ile temalar yüklenebilmektedir.

Eklentiler

Wordpress uzmanları, etkin olarak kullandıkları, WordPress uygulamaları ile kişisel ve kurumsal web sitelerini hem kullanışlı hem de görsellik bakımından en iyi şekilde tasarlamaktadırlar. Web siteleri hazırlanışında kullanılan, WordPress uygulamaları ile eklentiler sitenin, özelliklerinin ve işlevselliğinin genişlemesini sağlamaktadır. WordPress bünyesinde en az 40.000 eklenti bulunmaktadır. Her bir eklenti, kullanıcının web sitelerini kendi ihtiyaç ve zevklerine göre uyarlamasına yardımcı olan özellikler sunmaktadır. Özellik kazandıran eklentiler, arama motoru düzenlemeleri, üyelik sistemleri, içerik yönetimi gibi çok sayıda özelliği kapsamaktadır. Yapılan güncellemeler ile eklentiler değişebilmektedir.

Kurulumu

Wordpress 5 dakikada kurulabilen, basit ve kullanım kolaylığı açısından pratik bir uygulamadır. Kurulum yapıldıktan sonra, son sürüme yükseltme yapılabilmekte ve güncelleme işlemleri fazla zaman almamaktadır. WordPress kurulumunu, yönetim panelini ve tüm görünümü Türkçe yapmak istiyorsanız, WordPress uygulamasının Türkçe ve son sürümünü indirmelisiniz. Orijinal indirim İngilizcedir. İndirilen arşiv dosyasını, winrar, winzip programlarından birisi ile açabilirsiniz. Açılan dosya içeriğini, sunucuya yükleyin ve tarayıcının adres kısmına site ismi yazdığınızda kurulum otomatik olarak başlayacaktır. Kurulum aşamasında ekrandaki yönergeleri takip ederek kurulumu tamamlayabilirsiniz.

Dil Değiştirme

Kurmuş olduğunuz WordPress uygulaması İngilizce ve Türkçeye çevirmek istiyorsanız, Türkçe dil destek dosyasını indirmelisiniz. Türkçe dil paketini indirerek yükleme yaptığınızda sadece, sitenin bir kısmı ile yönetim panelinin Türkçe olduğunu görürsünüz. Tamamen Türkçe yapabilmeniz için Türkçe program paketini indirmelisiniz. Sorunsuz bir şekilde işlemlerinizi yapabilmeniz için, WordPress uzmanlarından yardım almalısınız. Dil dosyası yüklemek kolaydır, sadece işlemleri takip etmek gerekir. Yükleme işlemleri için, indirilen dosyanın içerisinde yer alan, tr_TR.mo dosyası, wp-content/languages dizini içerisine atmalısınız. Wp-config.php dosyası notepad sürümleri ile açlır ve define (‘WPLANG’,); bölümüne, define (‘WPLANG’, ‘tr_TR’); yazılır ve kaydedilerek değiştirilmesi sağlanır. İşlemler başarı ile tamamlandığında, web sitenizin tamamı Türkçeleştirilmiş olur. İşlemlerde yanlışlık yapmamak ve dosya içeriklerini bozmamak için WordPress uzmanları tarafından yüklenmesi sitenizin yapısını koruyacak ve bozulmaları önlemiş olacaktır.

WordPress Tema Nedir, Ne İşe Yarar?

WordPress Tema Nedir ? Nasıl Kurulur?
WordPress Tema Nedir ? Nasıl Kurulur?

WordPress temalar hazır olarak kodlanmış temalardır. İşlevsel ve görsel açıdan zengin temalar ile kurmuş olduğunuz siteye görüntü kazanır. WordPress üzerinde milyonlarca tema bulunur. Bu temalardan uygun olanı sistem üzerinden tıklayarak sitenizi kurabilirsiniz. Tema kurmak için kod ve teknik bilgiye sahip olmanız gerekmez. Tema kurulumu ve ayarlarının tamamını tıklama ile yönetebilirsiniz.

WordPress Nasıl İndirilir?

WordPress Tema Kurulumu - Buğra Yazar
WordPress Tema Kurulumu – Buğra Yazar

Wordpress‘i indirmek için, Php ve Mysql tabanlı çalışan harika bir yazılımdır. Bunun için Linux hosting paketleri tercih edilebilir. Yine Linux altyapısına hostinglerde sahip Softaclous cpanel eklentisi sayesinde dünyada en çok tercih edilen cms’lerin otomatik kurulumu tek tık yapılabiliyor. Wordpress.org üzerinden en güncel WordPress dosyalarını indirip Türkçe olan kurulumu sırasıyla takip edebilirsiniz.

Temel WordPress Dersleri

Başlangıç WordPress Dersleri

Wordpress SEO Nedir? 

Wordpress için eklentiler ve manuel olarak Google Uyumlu web sitesi hazırlamaya WordPress seo denir. 

Wordpress Ortam medyası nedir? 

Wordpress Admin menüsünde yer alan Ortam bölümüdür. Bu bölümde Resim, video, gif gibi tüm medyalar barınmaktadır. Bu bölüme yüklenenler Wp-content içindeki uploads klasöründe yer alır. 

Wp ne demek? 

Wp, WordPress uzmanları ya da genel olarak webmasterlar tarafından Wordpress’in kısa ismidir. Bir çok kişinin bunu Whatsapp sandığı doğrudur. 

Wordpress veritabanı sunucusu nedir? 

Bir çok hosting firmasında veritabanı ismi localhost olmaktadır. Bu genel olarak WordPress kurulum ekranında karşımıza çıkmaktadır. Localhost deneyebilirsiniz. Eğer hata alıyorsanız hosting firmanız ile iletişime geçmenizde fayda var. 

Wordpress Sticky Nedir?

Sticky, Türkçe anlamıyla yapışkan anlamına gelir. Temanızın özelliğine göre sticky menü veya sticky sidebar olabilir. Sticky menü veya Sticky sidebar aşağı indiğinizde sizinle birlikte aşağı inme özelliğidir. 

Wordpress Önce Çıkarılan Görsel nedir?

Wordpress’te Yazılar bölümünde sağ altta yer alır. Yazı yayınlandığınıda tema özelliğine göre yazının üstünde veya manşette yer alabilir.

Günümüzün popüler içerik yönetim sistemi, sürekli gelişmesinden dolayı içinden çıkılmaz bir hale gelebiliyor. WordPress Uzmanları tarafından ücretsiz olarak hazırlanmış WordPress Dersleri mevcuttur.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. yaptığın işleri de biliyorum buğra.
    sen bu sektörün 1.numaralı WordPress uzmanı olacaksın. ahanda bunu buraya yazıyorum.. zaten wp uzmanı kelimesine çalış bence. alexan falan baya iyi ha.

    1. Evet wordpress.com yazacagıma wordpress.org yazmışım :)
      hemen düzeltiyorum.. dikkatin ve yorumun için teşekkürler.

      1. Reseller hosting alabilirsiniz. En ucuzu şuan nosspeed firmasında.hatta STARTUPWORDPRESS kodunu kullanirdan yarı yarıya düşer fiyat

  2. Aşağıdaki satırı yanlış yazmışsın hemen nasıl farkettim ama… kaçmaz benden ^^
    “WordPress.org ise bu durumlar biraz kısıtı. İlerleyen zamanlarda bununla alakalı youtube videosu çekeceğim zaten.”

  3. Buğra. Ne diyebilirim adam çok iyi sitemde bir sorun vardı adam 10 dakikada 40 tane hata buldu ve çözdü. Harikasın dostum. Bu internet piyasasının sana ihtiyacı var.

  4. WordPress benimde sevdiğim ve kolay bulduğum bir sistem. Sitelerimden bazıları da o şekilde kullanılıyor. Yalniz sıkıntı çektiğim tek konu, site de resim.vb. ayrıntılar çok olunca, hosting alanında sıkıntı yaşıyorum. sürekli yükseltmek gerekiyor.

  5. Ben hep söylerim. WordPress dünyanın en iyi cms sistemidir. Öğrenmesi kolay ve açık kaynak kodlu olduğu için geliştirmeye çok açık ve uygun :) makale güzel olmuş teşekkürler.

Başa dön tuşu