WordPress

WordPress Alan Adı Değişikliği Nasıl Yapılır?

WordPress Alan Adı Değiştirme (Video Eğitim)

WordPress‘te alan adı değişikliğimi yapmak istiyorsunuz? Hazırladığım eğitim videosunu izleyerek hata yapmadan alan adı taşıması yapın.

 

Site Yedekleme

Yedeklemeyi Unutmayın!

Kullandığınız hostinginizin CPanel yada Plesk panelinden sitenizin yedeğini almayı unutmayın.

NOT: Tam yedekleme seçeneği sadece hesabınızı başka bir sunucuya taşımak veya hesabınızın bir kopyasını indirmek için kullanabilirsiniz

Aldığınız Yedeği Yeni Domaininize Geri Yükleyin

Geri yükle kısmı yedek almanın tam tersi bir biçimde işliyor. Geri yükle butonuna bastığınızda aşağıdaki gibi bir görüntü ortaya çıkacaktır. Burada aldığınız yedekleri sırasıyla geri yükleyebilirsiniz.

Site Yedeğini Geri Yüklemek

Geri yükledikten sonra işlemlerimiz maalesef bitmiyor. Şimdi veri tabanını yüklediniz ancak bu veri tabanının bir veritabanı kullanıcısına ihtiyacı var. Yine cPanel’den Veritabanları sekmesi altından MySQL® Veritabanları bağlantısını tıklayın. Sayfanın en altına inin ve MySQL Kullanıcıları >> Yeni Kullanıcı Ekle ‘den bir kullanıcı adı ve şifre oluşturun. Daha sonra aynı sayfaya gelip Veritabanına Kullanıcı Ekle kısmından geri yüklediğiniz veri tabanını ve yeni eklediğiniz veritabanı kullanıcı adını seçin. Tüm ayrıcalıkları verip devam edin.

Şimdi oluşturduğumuz kullanıcı adı ve parolayı wp-config.php dosyasına yazalım. İsterseniz FileZilla gibi programları kullanarak FTP hesabınıza bağlanın isterseniz cPanel ‘de bulunan Dosya yöneticisi kısmını kullanın. Public_html altında wp-config.php dosyasını bulacaksınız. Bu dosyaya sağ tıklayıp düzenle seçeneğini seçin. Daha sonra yeni oluşturduğunuz veritabanı adı, veritabanı kullanıcısı, veritabanı parolası gibi alanları güncelleyin.

Veritabanındaki Eski Linki Değiştirin

Yeni CPanel ‘de PhpMyAdmin ‘e giriş yapıyoruz. Burada SQL ‘e tıklayarak sırayla aşağıdaki sorguları çalıştırıyoruz.

Önce wp_options tablosundaki eski urlleri yeni url ile değiştiriyoruz.

UPDATE wp_options SET option_value = replace(option_value, ‘http://www.eskisite.com’, ‘http://www.yenisite.com’) WHERE option_name = ‘home’ OR option_name = ‘siteurl’;

Şimdi siteye giriş yapabiliriz yeni alan adı üzerinden ancak konulara giriş yapamayız. Konulara giriş yapabilmek içinaşağıdaki sorguyu çalıştırıyoruz.

Kodları uygularken ‘tırnak işaretlerini’ kendiniz girmeye özen gösteriniz. Yazı içinden direk kopyala yapıştır yaptığınızda buradaki tırnak işareti formatı yüzünden hata alabilirsiniz.

UPDATE wp_posts SET guid = replace(guid, ‘http://www.eskisite.com’,’http://www.yenisite.com’);

Son olarak resimlerde de sorun çıkmaması ve sağlıklı olarak görünmesi için aşağıdaki sorguyu çalıştırıyoruz.

UPDATE wp_posts SET post_content = replace(post_content, ‘http://www.eskisite.com’, ‘http://www.yenisite.com’);

Tema ayarlarında bulunan logo, background gibi görselleri elle değiştirmenizi tavsiye ederim.

Alan adı taşıma işlemi yaparken ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler!

  • Domain yönlendirmesi yapan kullanıcılar taşıma işlemi bittikten sonra eski domainlerini bir süre daha açık tutun. Google ve diğer arama motorları yönlendirme işlemini anlaması ve bilgileri güncellemesi biraz zaman alabilir.
  • Domain taşıma işleminden sonra eksik kalan etiketler 404 hatasına düşer. Bu hataları gidermek için 301 yönlendirmesi yapmak gerekir. Domain yönlendirme işleminden sonra Google Webmaster Aracı üzerinden takip edin.

Htaccess ile Yönlendirmesi Yapın

Şimdi sorunsuz bir şekilde siteniz taşınmış oldu. Şu anda google üzerindeki indeksleriniz eski alan adınıza ait. Eğer 301 Yönlendirmesi yapmazsak bu linklere tıklayanlar eski domain üzerinden görmeye çalışacaktır.

Eski FTP nizde public_html altında .htaccess dosyanızı not defteri ile açarak aşağıdaki kodu en altına eklemelisiniz.

Options +FollowSymLinks
RewriteEngine on
RewriteRule (.*) http://yenidomain.com/$1 [R=301,L]# END WordPress

yada

# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^bugrayazar.com.tr [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^bugrayazar.com.tr [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://bugrayazar.com/$1 [L,R=301,NC]
RedirectMatch 301 ^/%post_name%$ https://bugrayazar.com/?p=$
RewriteBase /
RewriteRule ^index.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>
# END WordPress

Önerilen Yazı:
WordPress 301 Yönlendirme (Redirection)

Google Webmaster Tools Ayarları

Bu işlemide yaptıktan sonra son olarak Google Web Yöneticisi Araçlarına yeni alan adınızla sitenizi eklemeli ve doğrulamalısınız. Sonrasında ise eski alan adınıza girerek Adres Değişikliği kısmında gerekli yerleri doldurmalısınız.

Domain değişikliğini tamamlamış olduk. Takıldığınız bir yer olursa yardım istemekten çekinmeyin.

Google Analytics Ayarları

Google Webmaster Tools Adres Değişikliği

Videoda Google Webmaster Tools(Search Console) üzerinden adım adım nasıl adres değişikliği yapacağınızı anlattım.

Google’a Bildirin

Yeni alan adının hayata geçirildiğinden ve sitenin aktif olduğundan emin olun. Diğer emin olmanız gereken nokta ise eski alan adına gelecek isteklerin 301 yönlendirmesiyle yönlendirilmiş olması gerekir. 301 yönlendirmesinin doğru bir şekilde yapılması tek başına yeterlidir Google site yönetici araçlarından bu değişikliğin yapılması işlemi daha verimli kılar.  

Site Yöneticisi Araçları: Adres Değişikliği

Site Yöneticisi Araçları içerisinde yer alan adres değişikliği adımlarını kullanın. Yeni alan adının onaylanıp onaylanmadığından emin olun.

1- Site Yöneticisi Araçları: Yeni Alan Adının Site Haritasını Gönderin

Yeni site haritasının Google’a gönderin. Tarama kısmında yer alan Site Haritası bölümüne gelerek site haritalarını test edin.

2- Site Yöneticisi Araçları: Google Gibi Getir

Yeni alan adına geçiş sürecini hızlandırmak için önemli sayfalarınızı, google webmaster araçlar bölümünde yer alan tarama bölümünde Google Gibi Getir seçeneğini kullanın. Yeni alan adının ana sayfasını ve diğer önemli sayfalarını gönderin.

3- Google Analytics Profilini Güncellemek

Siteniz yeni alan adında hizmet vermeye başladı. Artık eski alan adından gelen trafikler de yeni siteye dahil oldu. Google yeni alan adını taramayı öncelikli hale getirdi. 301 adreslerine uyguladığınız yönlendirmeleri test ederek her şeyin doğru bir biçimde çalıştığından emin olun. Google Analytics profilinizi güncelleyerek işleme son verebilirsiniz.  

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu