SEOWordPress

WordPress Site Hızlandırma Rehberi

SEO çalışmalarında en önemli kriterlerden birisi olan Hız, bizim için neden bu kadar önemlidir? Detayları ile birlikte inceleyelim.

Site Hızı Neden Önemlidir?

Hızla gelişen, geliştikçe insanoğlunu sabırsızlaştırmaya, tahammülsüzlüğe sürükleyen internet teknolojileri, hızlı bir web sitesine sahip olmaya itiyor.

İnternet’in Türkiye’de yeni yeni yaygınlaşmaya başladığı yıllara dönecek olursak, girmek istediğimiz bir sayfanın neredeyse dakikalarca yüklenmesini beklediğimiz oluyordu. Ancak gelişen internet teknolojileri ile birlikte artık çok yavaş yüklenen bir web sitesi bile ortalama 5 saniyede açılıyor.

Fakat bu süre asla yeterli olmaz. İnsanlar Arama Motorların’da arama sonuçlarında web sitenizi bulup sitenize tıkladığında, henüz Mouse imleciniz tıklanmışken web sitesinin yüklenmesini, içeriğe bir an önce girilmesini ister.

Google, en önemli seo kriterleri arasında yer alan Hız için ne yaptı?

Kullanıcı deneyimine göre SEO Kriterleri yaratan dünyanın en akıllı ve en çok tercih edilen arama motoru Google, Hız için neler yaptı?

İlk olarak Pagespeed, hız test aracını yayınladı, bu araç sayesinde mobil ve masaüstü olarak web sitenizin hız skorlarını elde edebilirsiniz.

Sitenizin iyileştirilmesi (optimize) gereken (Javascript, Css, HTML, png, jpeg, gif) gibi verileri analiz eder ve bu verilerden ne kadar tasarruf edilebilir ya da puan vererek ne kadar tasarruf edilmiş bunu görebilirsiniz.

AMP Teknolojisi

Ayrıca pagespeed hız aracı, bazı verilerinizi optimize ederek size ücretsiz olarak sunabilir. Bu sayede Pagespeed Skorunuzu yükseltmenize yardımcı olur.

AMP teknolojisi (Accelerated Mobil Pages) yani hızlandırılmış mobil sayfalar anlamına gelmektedir. Mobil kullanıcılar için şimşek hızında açılan siteniz artık daha fazla trafik almaya başlar, daha hızlı olur, daha az kaynak tüketir.

Kimler AMP Kullanmalıdır?

Genel olarak AMP teknolojisinde fayda görmek istiyorsanız, bu web sitenizin neye hitap ettiği çok önemlidir.

Google Analytics kullanıyorsanız web sitenize hangi araçlardan girildiğini görebilirsiniz. Genel olarak mobil ziyaretçi alan web siteniz varsa bu AMP Kurmanız için yeterli bir sebeptir.

Günümüzde internet (surf) gezinmelerinin büyük bir kısmını oluşturan mobil cihazlar ve tabletler, muhtemelen web sitenizi en çok ziyaret eden araçtır.

Peki AMP’yi genel olarak hangi tür siteler tercih ediyor?

  • Teknoloji siteleri
  • Haber siteleri
  • Portal siteleri

Lighthouse, Google Chrome geliştiri araçlarında ve eklenti olarakta sunduğu hız test ve seo aracıdır. Bu araç sayesinde web sayfanızın kaç saniyede tamamen yüklendiğini, hangi kaynakları işlediğini ve bunun gibi farklı verileri gösteren Google’ın şuana kadar ki en detaylı aracıdır.

Bu araç sayesinde istediğiniz herhangi bir sitenin de ne kadar sürede açıldığını kontrol edebilir, bu aracı rakip analizi ile de kullanabilirsiniz.

Bu araç yalnızca hız analizi yapmakla kalmıyor, temel seo kriterlerinin ne kadar yerine getirildiğini de sunuyor. Bu sayede ücretsiz olarak seo ayarlarını yapmanıza yardımcı oluyor.

Hızlı WordPress Siteleri İçin İyi Bir Hosting yada Sunucu

Wordpress siteleri genel olarak yavaş açılır. Bunun onlarca farklı sebebi olsa da temel olarak 2 ana sebepte buluşabiliriz.

  1. Hosting yada Sunucu Hızı
  2. Site Optimizasyonu (Tema-Eklenti Optimizasyonu)

İyi bir sunucuda barınmanız aslında en önemli nedendir. Yazılımsal olarak ne kadar desteklenirse desteklensin içerisi site ile dolmuş sunucular asla boş bir sunucu kadar performans sağlayamaz.

Bu nedenle, yüksek trafik alıyorsanız paylaşımlı hosting’den kaçınmanız gerektiğini, artık bir VDS’ye o da yetmiyorsa bir Dedicated sunucuya geçmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Fakat burada tespit etmeniz gereken nokta aslında size paylaşımlı hostingin yetip yetmeyeceğidir. Benim tercihim Digital Ocean’dan yana.

Yani yazılımsal olarak optimize edildiğinden emin değilseniz önceliğiniz web sitenizin ve bulunduğunuz sunucunun ne denli optimize edildiğidir.

Web Site Hız Testi ( Page Speed Test) Araçları

Bu değerler sonucunda sitenizin yeteri kadar optimize edildiğini düşünüyorsanız, çareyi VDS’ye geçmekle bulabilirsiniz.d

Wordpress Optimizasyonu’da daha dinamik ve daha hızlı açılan bir web sitesi için yapılmalıdır. Yüksek trafik alan siteleri tenzih ederek daha az trafik alan siteler için paylaşımlı hostinglerin hızlı açılabilir, daha az kaynak tüketimi açısından tercih edilmesi gerekir.

Neleri optimize etmeliyiz? Sorusuna dönecek olursak bunları 6 kategoride ayırmak mantıklı olabilir

  • HTML SIKIŞTIRMA
  • CSS SIKIŞTIRMA
  • JS SIKIŞTIRMA
  • Resim Sıkıştırma
  • Veritabanı temizleme
  • HTACCESS optimizasyonu

Önemli Not: Bu işlemleri yapmadan önce Mutlaka Sitenizi Yedekleyiniz. Sorumluluk Size Aittir !

Html sıkıştırma, Pagespeed skorunu etkileyen ufak bir faktördür. Bunu optimize etmek için kullanabileceğiniz ufak  bir eklenti mevcut kurup anında html kodlarını sıkıştırabilirsiinz. Minify HTML eklentisidir.

Eklentiyi kullanmadan önce aşağıdaki gibi sıkışmamış bir HTML sayfası gözükmektedir. Peki biz bu eklentiyi kurarsak neler değişir?

Eklentiler > Yeni ekle kısmından size bağlantısını verdiğim dosyası yükleyip aktifleştiriyorsunuz.

Eklentiyi aktifleştirdikten sonra Ayarlar kısmında oluşan Minify HTML bölümüne gelip Yine Minify HTML seçeneğini aktif etmektir.

Eklentiyi aktifleştirdikten sonra kaynak kodunu tekrar görüntüleyelim ve bakalım sonuç ne?

Gördüğünüz gibi kodlar sıkışmış ve optimize edilmiş şekilde durmaktadır.

CSS Sıkıştırma

Css yani stil dosyaları web sitenizde büyük yer kaplayan, sitenizi yavaşlatan dosyalardır. Bu dosyaları optimize etmek adına uygulanabilecek adımları sırasıyla izleyelim.

Css kodlarını sıkıştırmak için kullanılabilecek web siteleri mevcuttur. Bu sitelerden en popülerleri şu şekilde. Css minifier Minifier Css Compressor Clean Css bu siteleri tercih edebilirsiniz.

Sitenizde kullanılan css dosyalarını bulmak için 2 farklı yol izleyebilirsiniz. 1. Yol Pingdom ya da Gtmetrix aracı ile sitenizi tarayıp bulunan kodları sıkıştırmak. 2.Yol Sayfa kaynağını görüntüleyerek mevcut css kodlarını bulmak.

Bu kodları sıkıştırdıktan sonra dosyanızı açıp içindeki kodları silip size verilen kodları eklemek ve hostinge yüklemektir.

Javascript Sıkıştırma

.Js uzantılı dosyalardır .Web sitenizde bir çok işlevi yerine getiren bu dosyalar işleviyle birlikte sitenize yük olmaktadır. Tabi ki bu kodları silerseniz siteniz çalışmaz fakat bu kodları optimize ederek sitenizi uçurabilirsiniz.

Css kodlarını sıkıştırırken kullandığımız siteler gibi bu kodları sıkıştırmak içinde mükemmel online araçlar mevcut. Javascript-minifier Jscompressor  Minifier bu siteler ile mükemmel derecede web sitenizi hızlandırabilirsiniz. Fakat konunun başında da söylediğim gibi bu işlemlere başlamadan Yedekleme yapmayı unutmayınız.

Yine aynı şekilde Gtmetrix ve Pingdom araçları ile bu kodları bulup sıkıştırmanız mümkündür.

Resim Sıkıştırma

Png, Bmp, Gif ya da Jpeg uzantılı medyalarınızı optimize etmeniz şart. Ortalama bir web sitesinin boyutunun 1 Mb olduğunu farz edersek Bunun yaklaşık %40’ı imajlardan oluşmaktadır. Geriye kalan dilim Javascript, Css, HTML gibi verilerden oluşurken büyük bir kısmını İmajların oluşturması optimize edilmesi gereken en önemli unsurun Resimler olduğunu söylüyor.

Google’ın yazdığına göre resimleri .png formatı yerine .webp formatında kullanmak web sitenize yükleyeceğiniz her resimden ortalama %26 kar elde edebileceğini gösteriyor. Google’ın bu makalesine buradan ulaşabilirsiniz. https://developers.google.com/speed/webp/

Boyutsal anlamda daha küçük olan bu dosyalar .png uzantısına göre çok daha hızlı yüklendiği daha dinamik bir görünüme kavuştuğu yapılan sonuçlarda çıkmıştır.

Bu görsel İlyas Teker’in Site Optimizasyon E-book’undan kullanıma izinli olarak alınmıştır.

Resimlerinizi sıkıştırabileceğiniz yine online olarak harika araçlar var. Gelin size bu araçları tanıtayım. Tinypng, Optimizilla, compressor.io bu araçlar ile resimlerinizi sıkıştırıp hostinginize yükleyebilirsiniz.

Wp-content içinde yer alan Uploads klasörü tamamen imajlardan oluşur bu resimleri kontrol edip optimize edilebilir, bunun haricinde themes ve plugins klasöründe bulunan klasörlerin kontrolünü yapmayı da unutmayınız.

Veritabanı Optimizasyonu

Zamanla başınızı ağrıtacak bir problemdir. Eklediğiniz yazılar, sayfalar, etiketler, eklentiler, temalar tamamen buraya configlenmektedir. Bu da zamanla şişmeye yani stabil çalışmamaya başlamaktadır.

Yavaş olan bir veritabanı sitenin çabuk çökmesine yol açabilir. Optimize edilmiş bir veritabanı ise daha fazla online kapasitesine sahip olmaktadır. Bu nedenle optimize etmeniz gereken kritik bir noktadır.

Advanced Database Cleaner Eklentisi ile kullanılmayan veritabanı tablolarını tespit edebilir tabloları temizleyerek rahatlatabilirsiniz. Fakat burada çok önemli bir nokta var. Eğer Wordpress’te çok amatörseniz bu işlemi bu konuda bilgili birine yaptırın. Ya da mutlaka bir veritabanı yedeğinizi alın.

Bu eklenti sayesinde tüm tablolarınızı görebilirsiniz. Daha önceden yüklediğiniz eklentilerin, temaların kalıntılarını görebilirsiniz.

Eklentiyi aktifleştirdikten sonra aşağıdaki adımı izleyelim. Araçlar bölümüne geldikten sonra Clean Options  bölümüne tıklayalım.

Burada iki kutucuk göreceksiniz “Toplu İşlemler” seçeneğine basın ardından Altta bulunan “Temizle” butonuna basın. Son olarak “Uygula” dedikten sonra işlem bitiyor.

Geldik dananın kuyruğunun koptuğu noktaya… :))) Önümüze belkide yüzlerce tablo çıkmış olabilir. Tablolar sekmesini tıklarsanız bu bölümde tüm tabloları görebilirsiniz. Şuanda kullanılan ve geçmişte kullanılmış eklenti ve tema artıklarıdır. Bu nedenle silerken dikkatli olmamız lazım eskiyi sileceğim derken yeniyi silmeyelim. O yüzden veritabanı yedeğini mutlaka alın.

Örnek olarak Ninja forms eklentisinin atıklarını temizlemek istiyorum. Çünkü bu eklentiyi artık kullanmıyorum ve veritabanımda boş yer tutuyor. Bu tabloların isimlerini google’da aratırsanız muhtemelen eklentiye ulaşabilirsiniz. Bu eklentiyi kullanmıyorsanız silmenizde sakınca yoktur.

Tabloları seçtikten sonra en üstte işaretlediğim ilk alandan “Sil” seçeneğini seçip “Uygula” butonuna basamanız yeterli olacaktır. ve işlem tamam.

Htaccess Optimizasyonu

Htaccess tüm WordPress sitelerinde olan bir dosyadır. Bu dosya sayesinde onlarca işlemi yapabilirsiniz. Yönlendirme, ip engelleme gibi bir çok işe yarar. Bunun yanında optimizasyon içinde güzel bir seçenektir.

Cpanel Kullanıcıları için tek adımda Gzip etkinleştirme işleminden bahsedelim. Bu işlem sonrasında siteniz daha hızlı açılacaktır.

Cpanel’e girdikten sonra Yazılım bölümünden Web sitesini optimize edin kısmına gelelim.

İçeriği Sıkıştır Kısmında Tüm İçeriği Sıkıştır Butonuna basalım ve Ayarları Güncelleye tıklayalım. İşlem tamamdır …

Wp Rocket Eklentisi ile WordPress Hızlandırmak

WP Rocket cache eklentisi, WordPress siteniz için seçebileceğiniz uygun fiyatlı cache eklentilerinden bir tanesidir. Sitenizin sayfa açılış hızını yükseltmeniz için yapmanız gereken tüm şeyleri bir kaç kolay adımda yapabilmenize imkan sağlıyor.

Şayet hali hazırda başka bir WordPress cache eklentisi kullanıyor iseniz, yüklü olan eklentiyi kaldırmadan tanıtacağımız eklentiyi sitenizde kullanmayın. Aynı anda birden fazla cache eklentisini sitenizde kullanmanız size performans artışı sağlamaz, aksine sitenizin çalışmasını negatif olarak etkileyecektir.

Wp Rocket Cache Özellikleri

  • HTML, JS dosyalarınızı sıkıştırmanızı, birleştirmenizi ve küçültmenizi sağlar
  • Veritabanı Optimizasyonu yapar. Kullanılmayan gereksiz tabloların veritabanını yormasını engeller.
  • Çoklu dil yapısı kullanan sitelerle uyumlu çalışır.
  • CloudFlare ve CDN servisleriyle tam uyumlu çalışır.
  • WooCommerce (E-Ticaret) siteleri ile uyumludur.
  • WordPress Site hız skorlarınızı ciddi oranda arttırır.

Son Olarak Ücretsiz $100 Digitalocean Kredisi

Umarım size faydalı bir makale olmuştur.

İlgili Makaleler

12 Yorum

    1. Aklımda merak etme bu aralar WordPress tür kçe kurulum videosu isteyen çok arkadaş var. Adım adım WordPress kurulumu yapacağız beraber 🙂

  1. Buğra hocam selamlar. 5 yıldır blogolunun takipçisinin. Hatta filmlerdeoyleolur.com’dan beri yazdığın seyleri büyük bir dikkat ve keyifle takip ediyorum. Bende bu ay itibari ile sayende wordpress’e başladım. Ama bir çok şeye Fransızim… Sizin içinde uygunsa YouTube kanaliniza sıfırdan WordPress kurulum ve SEO ayarları yapmak birde wp hızlandırma videoları çekerseniz beni çok mutlu ederseniz. Selam ve saygılarımla.

    1. Merhaba, kontrol ettiğimde hızı gayet iyi. İnternetinden kaynaklı bir yavaşlık olabilir.

  2. Merhaba yeni bir site yapmaya çalıyorum sitem ikisade.com gtmetrix puanım iyi seviyede olmasına rağmen site yavaş açılıyor nerede hata yaptım anlamıyorum yardımcı olabilir misiniz?

Başa dön tuşu