SEO

SEO Sözlüğü ve SEO Terimleri

SEO Sözlüğü ve SEO Terimleri

On page SEO : Sayfa bazlı SEO yani site içi SEO çalışmalarıdır. Bir web sitesinin tasarımını, kodlama yapısını, link, resim gibi öğelerin kullanım şekillerini esas alan SEO bölümüdür.
Off page SEO : Site dışı SEO çalışmalarıdır. Harici kaynaklı alınan link, sosyal medya kullanımı gibi site dışında yapılan her türlü tanıtım ve paylaşım çalışmalarını kapsar.
Google Caffeine : Google belirli sık periyotlarla algoritmalarında düzenlemelere gider. Bazı zamanlarda ise bu düzenlemeler kapsamlı olabilmektedir. Kapsamlı düzenlemeler sonucunda oluşan yeni algoritmik değişiklik Google tarafından isimlendirilmektedir. Caffeine ise Google’ın bilinen son algoritmasıdır.
Pagerank : Google’ın caffeine algoritmasıyla birlikte etkisini minimuma düşürdüğü bir puanlama biçimidir. Sitelerin link giriş ve çıkışlarına göre düzenlenen derecelendirmedir. Google sıralaması açısından bir etkisi bulunmayan pagerank sistemi son gelişmeler ile birlikte önemini yitirmiştir.
Trustrank : Google’ın çalışma şekli ve değerlendirmeleri tam olarak bilinemeyen ikinci bir puanlama sistemidir. SEO’ya doğrudan etkisi olan Trustrank, sitelerin doğal yapıya uygun yaptıkları tüm çalışmalar için verilen bir değerdir. Pagerank sistemine göre kullanıcı tarafından müdahalesi kısıtlıdır.
Webmaster : Site sahip ve yöneticilerine verilen isimdir. Önceleri sitelerin SEO çalışmalarından da sorumlu olan webmasterlar, SEO’nun gün geçtikçe yenilenmesi ve gelişmesi üzerine bu çalışmaları SEO uzmanları veya danışmanları olarak isimlendirilen kişilere bırakmıştır.
Domain : Site adresine verilen isimdir. Her site adresi 2 farklı bölümden oluşur. Domain ismi ve domain uzantısı. SEOhocasi.com domaininde “SEOhocasi” domain ismi ve “.com” domain uzantısı olmaktadır. Aynı domain ismi ve uzantısına sahip birden fazla domain bulunmamaktadır. Aynı isimle farklı uzantılar veya farklı isimle aynı uzantıların satın alınması mümkündür. Her domain 1 yıl ve katları olarak satın alınır. Dolayısıyla tescil sürelerinin uzatılmaması sonucu domainlerin kaydı düşebilmekte ve el değiştirebilmektedir.
Hosting : Sitelerin bünyesinde barındırdığı metin, resim veya diğer tüm dosyaların depolandığı ve 7 gün 24 saat erişime açık olarak Dünya’nın her tarafından ulaşılarak bu bilgilere erişim sağlayan veri merkezleridir. Bir sitenin var olmasındaki 2 temel unsur domain ve hostingdir.
Home Directory : Sitenize ait hostingdeki ana içerik dizinidir. Hostingdeki bilgilere erişim için kullanılan ana merkezdir.
Link : Kullanıcıları online ortamda yönlendirerek farklı sitelere veya sayfalara ziyareti gerçekleştirmek için kullanılan bağlantılardır. Tıklanabilir metinlerdir.
Link Farm : Birbiriyle alakasız yüzlerce linkin barındırıldığı sayfalara verilen link tarlası olarak Türkçe’ ye çevrilen isimdir. Bu yapıdaki sitelere link vermek veya bu sitelerden link almak SEO açısından onaylanmayan bir durumdur.
Inbound Links : Başka sitelerden sitemize veya sitedeki sayfalara verilen bağlantılardır. SEO açısından sayıca çokluğu önemli görülse de etkili kullanımı sıralama açısından daha belirleyicidir.
Backlink : İnbound links ile tek farkı, backlinkin sitenin kendi içindeki başka sayfalara da verdiği linkler için de kullanılabilir olmasıdır. Backlink kontrolü için bilinen iki sistem vardır. Birisi Google kaynaklı diğeri ise Yahoo kaynaklıdır. Google backlinkin niteliğine göre dikkate alarak backlink olarak yansıtmaktadır. Yahoo ise her türden linki dikkate alarak listelemektedir. Google odaklı backlink sayısını öğrenmek için link:SEOhocasi.com aramasını yapmak gerekir. Yahoo odaklı backlink sayısını öğrenmek için Yahoo site explorerdan siteexplorer.search.yahoo.com site adresini sorgulayarak inlinks ismi ile öğrenebilirsiniz.
Outbound Links : Siteden dışarıya verilen linkler olarak görülür. Türkçede harici link veya link çıkışı olarak da telaffuz edilmektedir. Başka sitelere verilen linklerin de kalitesi ve benzerliği sitenin SEO’su için oldukça önemlidir.
Pay-Per-Click : İnternet reklamcılığında kullanılan ve tıklama başına ödeme sistemini ifade eden kelimedir. Her tıklama için belirlenen oranlara göre ödeme yapılacağını belirtmektedir.
Search Engine Friendly : Arama motoru dostu anlamına gelen bu kelime, uygulanan tekniklerin SEO uyumunu ifade etmektedir. Daha çok link yapılarını dikkate alan terim, aslında tüm SEO çalışmalarının arama motoruna uyumu konusunda kullanılabilmektedir.
Spam : Arama motorlarını aldatmaya yönelik yapılan tüm çalışmalara verilen isimdir. Hedefi ziyaretçileri hiçe sayarak, sadece arama motoru odaklı yapılan etik olmayan çalışmalardır. Bu spam çalışmalarının arama motorları tarafından fark edilmesi sonucu filtre ismi verilen cezalandırma sistemini uygulayarak arama sonuçlarında arka sıralara atmakta veya tamamıyla silmektedir. Arama motorlarının fark edemeyeceği durumlar için kullanıcılar tarafından bildiri oluşturulabilecek şikayet sayfaları vasıtasıyla manuel olarak inceleme yapmaktadır.
Spider : Arama motoru botları için kullanılan farklı bir terimdir. Arama motoru örümcekleri olarak da telaffuz edilen bu botlar, siteleri ve sayfaları dolaşarak elde ettikleri yeni verileri Google arama sonuçlarına yansıtırlar. Örümceklerin ziyaret sıklığı pek çok değişkene bağlıdır. Bunlardan bir tanesi sitenin güncellenme aralığıdır.
Hit : Ziyaret sayısını belirten kelimedir. Sitelerin günlük olarak ziyaret sayısına göre büyüklüğü kıyaslanmaktadır. Günlük hit ve aylık hit olarak da kullanılan ziyaret sayısı ölçümleri pek çok farklı sayaç ile gerçekleşebilmektedir. Bunlardan en çok kullanılanları, Google Analytics, Sayyaç ve çeşitli eklentilerdir.
Anlık Hit : Anlık olarak ölçümü yapılan hitlerin sayısını temsilen kullanılır. Bu tabiri şu şekilde de açıklayabiliriz, ölçümü yaptığımız zamanda aynı anda sitede bulunan ziyaretçi sayısıdır.
Tekil Hit : Birbirinden farklı kullanıcıların sayıldığı ziyaret sayısıdır. Bir kişinin birden fazla ziyareti dikkate alınmaz her farklı birey bir hit olarak dikkate alınır.
Çoğul Hit : Ziyaretçilerin tekrar eden ziyaretlerinin de dikkate alındığı sayım türüdür. Bir ziyaretçinin birden fazla ziyareti dikkate alınmaktadır.
Broken Link : Kırık link olarak tabir edilen ve hatalı açılan veya açılmayan linklerdir. SEO açısından oluşabilecek spam olgusu sebebiyle kullanılması tavsiye edilmez. Daha önce sitede kullanılmış olan linklerin yapısının değişmesi ile eski tip linkler kırık olarak algılanabilmektedir. Bu linklerin çeşitli online ve offline araçlar ile tespit ederek temizlenmesi gerekmektedir.
Meta Tag : Site ile ilgili çeşitli bilgilendirici nitelikte olan fişlerdir. Sitenin açıklaması, hedef anahtar kelimeleri, coğrafi konumu, sahibi, yazarı, sitenin yazılımı ve versiyonu gibi pek çok onlarca bilgiyi arama motorlarına sunmakta ve kolaylık sağlamaktadır. Hatalı kullanımı sebebiyle en çok spam yapılan bölümlerdir. Meta etiketlerinden en bilineni description ve keywords meta etiketidir.
Description Meta Tag : Sitenin veya sayfaların neler içerdiği hakkında bilgi içeren özet açıklama kısımlarıdır. Description meta etiketi arama sonuçlarında göründüğü için kullanıcıların siteyi tercih etmesinde de büyük rol oynamaktadır. Gerçekçi ve doğru bilgileri bulundurarak kullanıcıların sitenizi ziyaret etmesini sağlayabilirsiniz. SEO açısından en önemli kısım ise SEOdaki doğallık hedefi gereği her sayfada ayrı meta description ve keywords kullanılması gereklidir. Meta description etiketi uzunluk olarak 260 karakteri geçmemelidir.
Keywords Meta Tag : Sitenin veya sayfaların hedef kelimelerinin belirtildiği kısımdır. Bu hedef kelimeler sitenin içeriğiyle alakalı olmalıdır. Arama motorları bu kelimeleri dikkate alarak ilgili sayfanın ziyaret hedeflediği kelimelere göre değerlendirme yapmaktadır. SEO kavramının yeni yeni oturduğu yıllarda yegane öneme sahip olan bu etiket zamanla kötüye kullanım ve spam sebebiyle etkisi yitirilmiş ve minimize edilmiştir. Dolayısıyla sıralama konusunda doğrudan etki edici bir niteliğe sahip değildir.
Keyword : Anahtar kelime anlamına gelmektedir. Bir sitenin anahtar kelimeleri ile uyumu son derece önemlidir. Sitede anahtar kelimeler, başlıkta, metalarda, alt etiketleri ve titlelarda ve alınan linklere ait metinlerde yani anchor textlerde bulunmalıdır. Aynı zamanda anahtar kelime türevleri de SEO açısından oldukça önemlidir.
Keyword density : Anahtar Kelime yoğunluğu anlamına gelmektedir. Daha çok site içi SEO için kullanılmaktadır. Sitede anahtar kelimelerin belirli oranlarla kullanılması gerekmektedir. Bu oranlar anahtar kelimenin rekabet zorluğu ve kullanılan bölümlerin yapısına göre değişmektedir. Örneğin sayfa başlığında %20 – 30 arasında değişebilirken, içeriklerde %3 – 7 arasında kullanılması gerekmektedir.
Filtre : Google’ın etik olmayan değerler üst sıralara çıkmayı hedefleyen siteleri tespit ettiği değerlendirme yöntemidir. Google Cezası olarak da kullanılabilen Filtre, sitelerin hatalarını düzeltene kadar karantinaya alınması yöntemiyle arama motoru sonuçlarında pasifize edilmesidir.
Sandbox : Google cezalarının en büyüğü olan sandbox, aynı zamanda telafisi en zor olan bir filtredir. SEO çalışmalarının hızlı ve yoğun bir şekilde yapılması sonucu devreye giren sandbox uygulamasından kurtulmak için yapılan hataları çalışmaların temizlenmesi gerekmektedir. Daha çok yeni sitelerde görülen bu ceza türü Google’ın dürüstlük konusundaki hassasiyetini göstermektedir.
İndex : Arama motorlarında listelenmeyi ifade eden terimdir. Arama motorlarında ilk defa çıkmaya başlamak, index almak; yeni sayfaların ve güncellemelerin fark edilmesi, indexlenmek olarak tabir edilmektedir. Ancak çoğu kişi hatalı olarak arama motoru botlarının siteyi yeni ziyareti için de kullanabilmektedir. Arama motorları tarafından listelenen sayfası sayısı için de index sayısı ifadesi web dünyasında yer etmiştir.
Google Bot : Google örümcekleri olarak daha önce açıklık getirdiğimiz programlardır. Bu botlar sayesinde yeni içerikler ve yeni siteler fark edilerek arama motoru sonuçlarına yansıtılır.
Google Dalgalanması : Belirli periyotlarla gerçekleşen algoritma değişikliği veya denemeleri beraberinde sıralamalarda toplu veya kısmen değişimlere yol açmaktadır. Arama motoru sonuçlarındaki bu değişimlere Google Dalgalanmaları veya Google Dans adı verilmektedir.
Link Değişimi : Sitelerin birbirine SEO açısından katkı sağlamak üzere anlaşarak linklerinin karşılıklı olarak eklenmesi işlemine denilmektedir. A kişisi bir sitesinden B sitesine link verir ve B kişisi de bir sitesinden A sitesine link verir. Kısaca link değişimi farklı kişilerin sitelerinden birbirine link vermesine denilir. Link değişimi, karşılıklı veya çapraz link değişimi olarak ikiye ayrılır.
Karşılıklı Link Değişimi : İki sitenin birbirine link vermesidir . A sitesi B sitesine link verir ve B sitesi A sitesine link verir. Bu durum arama motorları tarafından fark edilebildiği için SEO açısından etkisi oldukça sınırlı olmaktadır. Ancak aynı andaki onlarca link değişimi bu durumun anlaşılmasını zorlaştırmakta ve bir nebze fayda sağlamaktadır. Tabi ki link değişimi yapılan siteler arasındaki içerik ve kalite benzerliği de önemli bir konudur.
Çapraz link : İki kişinin farklı paravan siteler üzerinden link değişimi yapması işlemidir. Bu durumda Bir kişi SEO çalışması yapmak istediği A sitesine link almak için B sitesinden link verirken, diğer kişi de aynı şekilde C sitesi için D sitesinden link verir. Bu durumda B sitesi C ye, D sitesi A ya link verir. Link değişimleri içerisinde en etkili olan tekniktir.
Alt Tag : Arama motorları resim içeriklerini göremez dolayısıyla aramalarla ilgili resim sonuçlarını içeriklerine göre değerlendiremezler. Bu durumda devreye alt etiketi yani resim açıklama etiketi devreye girmektedir. Alt etiketi resimlerin tasvir edildiği arama motorlarına anlatıldığı açıklama metinleridir. Arama motorları bu açıklamaları dikkate alarak sıralamayı belirlemektedir. Ayrıca resim arama motorlarında da dikkate alınan alt etiketi sıralama açısından oldukça önemlidir. Anahtar kelimelerin alt etiketlerinde yer alması SEO açısından gereklidir.
Hidden Text : Gizli metin anlamına gelen kelime etik olmayan bir yöntemdir. Gizli metinler ile yoğun miktarlarda anahtar kelimeler bulundurulur. Bunlar ziyaretçiler tarafından görülemez ancak arama motoru botları tarafından görüntülenebilirler. Fark edildiği zaman siteler filtreye alınarak cezalandırılmaktadır.
Robots.txt : Arama motoru botlarının site üzerindeki erişim yeteneklerini düzenleyen dosyalardır. Sitenin ana dizininde bulunur ve ismi değişmez. Robots.txt botların site üzerinde erişim sağlayabileceği veya erişimi kısıtlanabileceği alanları belirlemektedir. Örneğin siteye ait gizli bölümlerin, yönetici giriş sayfaların arama motoru sonuçlarında olması istenmediğinde robots.txt tarafından bu kısıtlama yapılabilmektedir.
Sitemap : Site haritası, siteye ait tüm sayfaların belirli bir şemaya göre listelendiği yapıdır. Daha çok xml formatıyla kullanılması tavsiye edilir. Site haritasında linklerin SEO açısından önemi ve güncellenme aralığı belirtilerek arama motoru botlarının hangi sayfalara daha fazla önem vermesi gerektiği ayarlanmaktadır.
Dofollow : Link yapısına dahil olan bir formattır. Bu format pagerank algoritmasında yer almakta ve dofollow olarak verilen linklerin pagerank hesaplamasına dahil olmasını sağlamaktadır. Dofollow kullanımı linklere nofollow formatını eklememekle mümkün olmaktadır. Nofollow kullanılmayan tüm link yapıları dofollow yapıda kabul edilir.
Nofollow : Linklerin pagerank algoritmalarına katılmalarını engellemektedir. Bu sayede link verilen sitenin pagerank değerinizden faydalanması ve değer alması mümkün olmamaktadır. Google sıralaması açısından dofollow ile hiçbir farkı olmayan nofollow yapısındaki linkler, güven olgusu oluşmadığı durumlarda kullanılması tavsiye edilmektedir. Örneğin sitenize yapılan yorumlarla site sahiplerini linklerini ekleyebiliyorsa bu siteleri tanımadığınız ve dolayısıyla kalitesine kefil olamayacağınız için Google tarafından nofollow olarak gösterilmesi gerektiği belirtilmektedir. Bu sayede Google pagerank algoritmasını daha güvenilir kılmayı amaçlamış ancak Google caffeine sistemiyle birlikte etkisini yitiren pagerank değeri beraberinde nofollow formatının da önemini kaybetmesini neden olmuştur.
Cloaking : Siteye gelen ziyaretçilerin normal ziyaretçi mi yoksa arama motoru botu olduğunu anladıktan sonra farklı sayfalara yönlendirme yaparak arama motorları için hazırlanan özel içeriğin sunulmasını sağlayan yöntemdir. Etik olmayan temellere dayanan bu yöntem yine yapılabilecek bildirimlerde manuel olarak değerlendirilerek gerekli cezalandırma işlemi uygulanır. Bunun gibi arama motorlarını aldatıcı yöntemler sadece geçici olarak amacına kavuşmaktadır. Sonrasında geri dönüşü olmayacak şekilde cezalandırılabilmektedir.
Content : İçerik anlamına gelen bu kelime sitede yer alan metinler için kullanılmaktadır. İçeriğin kapsamlı ve özgün olması SEO açısından en önemli konulardan birisidir.
Dynamic Content : Dinamik ve değişken içerik olarak kullanılmaktadır. İçeriğin güncellenmesi dolaylı yoldan başka öge ve değişimlere de bağlıysa dinamik içerik olarak adlandırılabilmektedir. Dinamik içerikler genelde dinamik bir kodlamayla mümkün olmaktadır. Php ve asp türü kodlamalar bunlar için en iyi örnektir. Html kodlama türü ise statik içerik olarak bilinmektedir.
Duplicate Content : Kopya içerik anlamına gelmektedir. Aynı siteye ait birden fazla sayfada aynı içeriğin kullanılması veya farklı sitelerin aynı içeriğe sahip olması duplicate content olarak nitelendirilir ve SEO açısından kalitesiz görülerek SEO açısından çok fazla önem ifade etmezler. Ancak kopya içeriğin ilk üreticisi bu konuda istisnadır ve SEO açısından değer yitirmezler.
Google Toolbar : Çeşitli tarayıcılar üzerine eklenti veya yazılım ile yerleşen Google kaynaklı araç çubuğudur. Google araç çubuğu kullanıcıların ziyaret ettikleri sayfaları görerek arama motorunun gelişimi için veri olarak kullanmaktadır. Aynı zamanda ziyaret edilen sitelere ait çeşitli verileri de listelerler. Pagerank, backlink ve index sayısı gibi değerleri ilave sorgulamalara gerek kalmadan öğrenebilirsiniz.
Heading Tags : Yazılarda kullanılması gereken başlık etiketleridir. Konu başlık ve alt başlıklarını içerir. Kullanımı açısından belirleyici bir SEO kriteridir. <h1><h2> şeklinde hiyerarşik olarak kullanılırlar. Kullanımı itibariyle rakam küçüldükçe önemi artmaktadır. Rakam büyüdükçe bir alt başlık olarak vasıflandırılmaktadır. Heading içerisinde kullanılan kelimeler SEO açısından fayda sağladığı için anahtar kelimelerinizin uygun yapıda kullanılmasında fayda bulunmaktadır. Heading konusuyla ilgili kullanım detayları ve örneklendirmeleri site içi bölümünde etraflıca anlatılacaktır.
Cookie : Web siteleri tarafından ziyaretçilerin bilgisayarında bırakılan bir text dosyasıdır. Bu text dosyasında ziyaretçilere ait bilgiler bulunur ve her siteyi ziyaretlerinde bu bilgileri kullanarak ziyaretçileri tanır ve ona göre çeşitli işlemleri daha pratik bir şekilde yerine getirirler. Her sunucu sadece kendisine ait oluşturdukları text dosyasına erişebilirler.
Crawler : Arama motoru botları için kullanılan diğer bir terimdir. Siteleri dolaşarak verileri arama motoru dizinine kaydeden programlardır.
CSS : Cascading Style Sheets. Bir sitenin görselliğine dair kodlama yapısıdır. Css ile web sitelerine ait görsel yapı daha pratik ve etkili düzenlenebilmektedir. Stil kodlamalarının harici bir CSS kaynağı üzerinden çağırılması SEO açısından oldukça etkilidir. Aynı zamanda kullanılan CSS dosyasının da mümkün olduğunca az sayıda kullanılması, istisna bir durum yoksa bir adet kullanılması gerekmektedir.
JS : Siteler üzerinden çeşitli işlevsel çalışmaların yürütülmesi için gerekli javascript kodlamaları için kullanılan kısaltmadır. Sekmeler, galeriler, resim önizleme gibi ağırlıklı olarak görsel özelliklerin kolaylıkla uygulanmasını sağlayan kodlama dilidir. SEO açısından harici bir javascript dosyası üzerinden ve az sayıda kullanılması gereklidir.
Doorway Page : Daha önce açıklamasını yaptığımız cloaking ile birlikte kullanılmaktadır. Cloaking ziyaretçileri ve arama motorlarını fark ederek farklı sayfalara yönlendirme tekniğidir. Doorway Page ise bu iki farklı ziyaret için farklı sayfalar oluşturma tekniğidir. Normal ziyaretçiler için ana içerik sayfası oluşturulur bu sayfa SEO açısından optimize edilmemiş kalite düzeyi düşük bir sayfadır. Arama motorları için daha çok anahtar kelime yoğunluğu fazla sayfalar oluşturulmaktadır. Köprü sayfalar diye tabir edilen bu tekniği hiçbir şekilde onaylamıyor ve böyle bir durum ile karşılaşılması halinde Google’a gerekli bildirimlerin yapılmasını tavsiye ediyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu