SEO

AMP Nedir, Ne İşe Yarar?

AMP Nedir?

AMP,  Hızlandırılmış Mobil Sayfalar anlamına gelir. AMP sayesinde mobil cihazlar -sitenizi ziyaret etmek isteyen kullanıcılara büyük site hızı ve basit görünüm hizmeti sunabilirsiniz. Bu hizmet de sayfanızın daha hızlı açılmasıdır. Arkasında Google gibi dev bir şirketinde bulunduğunu söylersem hemen amp kullanmak için kolları sıvayabilirsiniz :)

AMP Ne İşe Yarar?

AMP kullanmanın asıl amacı günümüzde 60 milyonu geçen aktif mobil cihaz kullanıcılarının internet sitelerini görüntülerken hız bakımından sorun yaşamamalarını sağlamaktır. Site sahipleri mobil cihazlarda görüntülenen sayfaların çok hızlı görüntülenmesini isterler. Açılmayan geç açılan sayfalar ziyaretçileri sıkar ve başka bir platforma yönlendirir. Bu da trafik azalmasına yani hit azalmasına yol açar.

AMP Nasıl Çalışır?

Bilgisayardan bir siteye giriş yaptığınızda ikinci ve üçüncü girişlerin daha hızlı olduğunu fark edeceksiniz. Bu da gösteriyor ki tarayıcınız önce sitenin HTML sayfasındaki verileri yükler sonra da ekranınıza yazı resim video olarak çıkarır. Eğer farklı bir kaynak olan mobil cihazlara sayfa yüklenecekse ilk seferde bu işlem birkaç saniye gecikmeli olur. Bu gecikmenin yaşanmaması ve ziyaretçinin sıkılmaması için AMP kodlama sisteminin kullanılması gerekir. AMP bir avantaj olarak site sayfa kalitesinden herhangi bir eksiltme yapmadan sayfayı gösteriyor. Zamanı kısaltıyor. Mesela alışkın olduğumuz çok ağır yüklenen JavaScript Google AMP sisteminde kullanılmaz. Bazı istisnalar bu genellemeyi etkilemez.

Wordpress AMP Nedir?

Wordpress AMP de kodlama bilgisi olmayan ama internet sitesi açan kullanıcıların daha çok tercih ettiği WordPress altyapısı ile kurulan bir sürümdür. Mobil ziyaretçilere önem veren site sahiplerinin mutlaka kullanması gereken bir sistemdir. Bunun için basit bir AMP eklentisini indirip kurmaları yeterlidir. Kurulumdan sonra sistemin çalışıp çalışmadığını ise Google AMP test aracı ile test etmek mümkündür. Ancak sitenizi açarken, analiz platformlarını desteklemediğini belirtmemiz gerekiyor. Mesela CSS, JavaScript gibi ve HTML gibi yapıları çok sınırlı desteklemektedir.

Wordpress AMP Eklentisi

Wordpress AMP Eklentisi
WordPress AMP Eklentisi
Wordpress tabanlı bir sitesi olanlar için Wordpress AMP Eklentisi mobil ziyaretçi potansiyeli düşünüldüğünde en önemli SEO çalışmalarından biridir. Altyapı olarak WordPress kullanıyorsanız AMP için “AMP for WordPress” eklentisini sitesinden indirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu