SEO

Hemen Çıkma Oranını Düşürmenin 10 Yöntemi

Hemen Çıkma Oranı Nedir?

Hemen çıkma oranı tek sayfa ziyaret (yani ziyaretçinin sayfa ile etkileşimi olmadan giriş sayfasından sitenizden ayrıldığı ziyaretler) yüzdesidir. Hemen çıkma oranı google yada başka kanallardan gelen ziyaretçilerin yazı yada sayfanızı okuduktan sonra sitede geçirdiği süredir. Eğer ziyaretçi bir yazı okuyup çıkıyorsa hemen çıkma oranız yüksektir.

Hemen çıkma oranını düşürmek için yazı içerisinde site içi linkleme yapmanız gerekmektedir. Örneğin Seo nedir? diye bir içerik ürettiniz yazı içerisinde seo analiz araçları diye bir kelime geçiyorsa bunu bold yapıp link verdiğinizde kullanıcının dikkatini çektiğinde bu linkle tıklayarak ilgili sayfayı ziyaret eder. Ve hemen çıkma oranınız eskiye nazaran düşmektedir.

Hemen çıkma oranının Google Analytics dışında bir araçla ölçümlemek size sağlıklı sonuçlar vermeyebilir. Bu yüzden tavsiyem en iyi ve en doğru sonucu veren Google’ın Analytics aracıdır.

Hemen çıkma oranı ile alakalı detaylı bilgi için; Support Google adresindeki bağlantıyı inceleleyebilirsiniz.

E-Ticaret Sitelerinde Hemen Çıkma Oranı

Eticaret sitelerinde %30 üzerinde hemen çıkma oranı varsa o sitede yazılımsal/tasarımsal düzenlleme yapılması gerekebilir.

Blog Sitelerinde Hemen Çıkma Oranı

Bir blog siteniz varsa %60 olması normal sayılabilir. Çünkü yazdığınız yazılar genelde tekil hiç çekmeye yöneliktir. Fakat bu süreyi daha da aşağıya çekmek istiyorsanız. Size tavsiye edeceğim şeyleri yapabilirsiniz.

Alexa Hemen Çıkma Oranı

Alexa çok basit bir şekilde manipüle edilebilir bir sistem olduğu için buradaki verileri baz almamanızı öneririm. Aşağıdaki işlemleri yaptığınızda buradaki sonuç zaten değişecektir.

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?

Bunu çözmenin birden fazla yolu vardır. Sizde bu yöntemleri deneyerek bu oranı zamanla düşürebilirsiniz. Hemen çıkma oranı düşürme döntemleri ile kendi sitemde denediğim ve başarılı olduğum için gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim.

Hemen Çıkma Oranı Nedir? Google Analytics

Yazıları Bölme Taktiği 

Uzun yazıları okumak sıkıcıdır. Kullanıcıya da sıkıcı geldiği için genelde sayfayı açtığı gibi kapatır. Bu yüzden yazılarınızı paragraflara bölmeniz gerekiyor. Benim kullandığım yöntem 3 satırda bir paragraf eklemek.

İlgili ve alakalı Yazılar

İlgili yazılar bir blog sitenin olmazsa olmazıdır. Peki nedir bu ilgili yazılar? Yazdığınız blog yazısı ile alakalı olabilecek her şey ilgili yazı olabilir. WordPress nedir diye bir blog açtıysanız yazı sonuna WordPress Kurulum gibi bir ilgili yazı ekleyebilirsiniz.

Bunu otomatik yapan bir çok plugin var. Kendi sitemde ve müşteri sitelerinde kullandığım Inline Related Posts eklentisi fazlası ile iş görür bir eklenti.

Bu eklenti ile manuel hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan ilgili sayfaya kutu şeklinde link ekleme özelliği vardır.

Yazı Sonunda Linkleme

Başka bir etkili araç olan yazı sonuna link ekleme yöntemi ile yazdığınız yazıların sonuna manuel olarak liste yada tek bir link ekleyebilirsiniz.

Örneğin “SEO Dostu Makale Nasıl Yazılır?” şeklinde bir link eklediğinizde bir çok insanın dikkatini çekeceği için tıklayacaktır. Buradaki espri şu; Verdiğiniz linkin heyecan, harekete geçirici, pozitif bir argüman olması.

Liste Yazılar

Geldik en sevdiğim konu olan liste yazılar bölümüne bu yöntemi onedio.com sitesi yıllardır yaptığı için çok başarılı olmuştur. Aşağıdaki başlıklar söylediğimi daha iyi anlamanız için ekledim.

  • Okurken Sizi Derin Bir Boşluğa Sürüklemesi Muhtemel Olan Birbirinden Komik 17 YouTube Yorumu
  • Yaptıkları Nokta Atışı Benzetmelerle Tespit Konusundaki Hünerlerini Göstererek Yüzümüzü Güldürmüş 15 Kişi
  • Her Ne Yapıyorsanız Bırakıp Okumanız Gereken Haftanın En Komik 20 Tweet’i

Görsel ve Video kullanımı

Hemen çıkma oranını en iyi düşüren yöntem şüphesiz görsel ve videodur. Özellikle sayfa içerisinde ilgili video kullanımının çok ciddi faydası vardır.

Mobil uyumlu olun

Mobil kullanıcılar masaüstü kullanıcılarına göre daha basit ve hızlı tasarım görmek isterler. Kullanıcı deneyimine uygun olmayan mobil hatalar ziyaretçiler tarafından olumsuz karşılanacağı için sitenizi daha çabuk terketmelerine neden olur.

404 bulunamadı sayfalarınızı özelleştirin

404 sayfalarınızın “Sayfa Bulunamadı” gibi boş bir text ile karşılanması kullanıcılarınız tarafından hoş karşılanmayacaktır. İyi bir 404 sayfasında kullanıcının arattığı sonuçlara en yakın sonuçlar çıkartmak faydalı olacaktır.

Çalışmayan bağlantıları temizleyin

Çalışmayan bağlantılar ziyaretçilerinizin siteniz hakkında olumsuz düşünmesine sebep olacaktır. Screaming Frog SEO Spider Tool gibi araçlar ile sitenizi inceleyip 404’e düşen bozuk bağlantılarınızı tespit ederek temizleyebilirsiniz.

Site içi aramayı kolaştırın

Özellikle blog sitelerinde sıkça karşılaştığım blog içi aramaya yeteri kadar özen gösterilmemesi yüzünden kullanıcılar aradıklarını bulamıyorlar. İyi bir site içi arama modülü site içerisinde gezinmeyi kolaylaştırmaktadır.

Site hızınızı arttırın

Yavaş açılan sitelerin açılmasını ne kadar bekliyorsunuz? 5- 10 – 15 saniye? bence cevaplar hiçbiri. İnternet kullanımın bu kadar yaygın olduğu ve herşeyin internette olduğu bir ortamda alternatif çoktur. Yavaş açılan bir siteyi hiç kimse tahammül etmek istemez. Kullanıcılarınızı gerçekten önemsiyorsanız iyi bir hosting/sunucu ve sitenizin hızlı açılması için gereken şeyleri yaptığınızdan emin olun.

Yardımcı olabilir

İlgili Makaleler

5 Yorum

    1. evet bende onedio.com’un liste mantığını baya severim. hap gibi içerikler sunuyor. 2 dakkada oku çık :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu